Kasze w potrawach Lubelszczyzny

W dniu 30.05.2018 r. Komisja Przedmiotów Gastronomicznych w ramach realizowanego w roku szkolnym
2017/18 projektu „Kuchnia Lubelszczyzny” zapoznała społeczność szkolną z tradycjami wykorzystania kasz
w potrawach Lubelszczyzny. W ramach realizacji modułu została przedstawiona prezentacja na temat roli kasz
w potrawach naszego regionu, rozdawane były ulotki z przepisami na potrawy różnych regionów Lubelszczyzny.

Uczniowie sporządzili również tradycyjny „Piróg z kaszy gryczanej i sera” z sosem śmietanowo – koperkowym, którym częstowali Grono Pedagogiczne, pracowników szkoły oraz swoje koleżanki i kolegów.
Opiekunowie: Iwona Grzesiak, Halina Kopińska, Urszula Myśliwiec

   

 

Festyn Zdrowia

We wtorek 29 maja w odbył się Festyn Zdrowia. W ramach Festynu przeprowadzona została akcja poboru krwi pod hasłem „Nie bądź żyła – oddaj krew” oraz akcja „Daj Włos”. Jak zwykle takiego dnia młodzież otrzymała dawkę informacji na temat ochrony zdrowia, prawidłowego odżywiania, dbania o swoje ciało i zapobiegania chorobom.

                                 

 

Rok przed dyplomem - nagrody

29.05.2018 r. w gmachu Wydziału Elektrotechniki i Informatyki Politechniki Lubelskiej odbyła się konferencja podsumowująca XII międzyszkolny konkurs zawodowy „Rok przed dyplomem”.
Uczniowie naszej szkoły odebrali dyplomy wraz z nagrodami. Przypominamy, że wielkim sukcesem jest zajęcie
ex aequo 1 miejsca w zawodzie technik spedytor przez trzech uczniów klasy 3st: Dominikę Michowską,
Pawła Kozieła i Radosława Pecio.
Wyróżnienia w zawodach:
technik usług fryzjerskich - Aleksandra Gizińska, Anna Radzimska, Oliwia Semeniuk (3ft),
technik ekonomista - Angelika Kupczyk,
technik żywienia i usług gastronomicznych - Karolina Lenartowicz (3ct).