Powiatowy Konkurs Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych

W środę, 26 kwietnia został przeprowadzony w ZS nr 1 pierwszy etap (szkolny) VII Powiatowego Konkursu Wiedzy o Krajach Niemieckojęzycznych pod hasłem "Ausflug in die Landeskunde". Konkurs został objęty Honorowym Patronatem Starosty Puławskiego. Zebrani w sali języka niemieckiego przedstawiciele
klas 1, 2 i 3  zmagali się z niełatwymi pytaniami z zakresu polityki, geografii, obyczajów i kultury Niemiec,
Austrii, Szwajcarii oraz Księstwa Lichtenstein.

Największą wiedzą na temat państw niemieckojęzycznych wykazali się uczniowie:
miejsce I -  Patryk Nowakowski, klasa 2bt
miejsce II - Anna Kwiatek, klasa 2ct
miejsce III - Justyna Jasińska, klasa 2at
Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentowali szkołę w finale konkursu, który odbędzie się 2 czerwca 2017 r.
w Zespole Szkół nr 3.

Gratulacje!
Magdalena Kowalska - organizator konkursu

 

I Międzynarodowy Konkurs Wiedzy o Kresach

Z przyjemnością informujemy, że Justyna Jasińska, uczennica klasy 2at, zajęła I miejsce
w I Międzynarodowym Konkursie Wiedzy o Kresach "Kresy - korzenie polskiej kultury",
zorganizowanym przez Zespół Szkół im. Zygmunta Chmielowskiego w Nałęczowie oraz Wschodnioeuropejski
Instytut Nowoczesnej Edukacji przy współudziale KUL oraz Instytutu Pamięci Dziedzictwa Kresowego.

Justyna wykonała prezentację multimedialną zatytułowaną "Przecież tu Polska kiedyś była...100-letnia
historia Lwowa"
, która najwyżej została oceniona przez Jury Konkursu. W maju Justyna wraz z opiekunką,
panią Moniką Rauner, weźmie udział w Międzynarodowej Konferencji "Kresy - korzenie polskiej kultury",
podczas której nastąpi wręczenie nagród.

 

Wielkanoc w Starostwie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i wielkanocnego mazurka. Wielkanocne potrawy to również
żurek, sernik czy babka, jajka, pasztet czy biała kiełbasa. W tej dziedzinie wyobraźnia Polaków nie zna granic,
jajka podajemy w każdej postaci: na miękko, w koszulkach lub faszerowane. Warto pamiętać, aby dodać do wielkanocnych jajek majonez lub sos tatarski. Na bazie jajek można przyrządzić pastę jajeczną lub różnorodne sałatki, np. jarzynową. Można też je dodać do tradycyjnych wielkanocnych zup.

Dnia 12.04.2017 roku w Starostwie Powiatowym odbyło się „jajeczko” dla pracowników urzędu.
Uczniowie klas gastronomicznych pod bacznym okiem nauczycieli zawodu przygotowali stół wielkanocny,
na którym znalazły się jajka pod różną postacią, baby wielkanocne, żurek z kiełbasą i wiele innych potraw.