16 marca 2017 r. klasa III bt, w ramach wycieczki do Warszawy, odwiedziła Manufakturę Czekolady, Dom Strachu i Muzeum Pieniądza przy Narodowym Banku Polskim. Podziwialiśmy stolicę z wysokości 30 piętra
Pałacu Kultury i Nauki, a także spacerowaliśmy po Starówce. Podróż pociągiem była również jedną z atrakcji wspólnego wyjazdu.
We wtorek 21 marca o godzinie 10:00, przy sklepiku szkolnym, odbędzie się pokaz kuchni molekularnej.
Lody o smaku jajecznicy, czekolada bekonowa w jadalnej folii, a może kawior z kapusty lub fluorescencyjna
galaretka z parmezanu? Ciekły azot, suchy lód, alginian sodowy, mleczan wapnia, lantana, glukonolactat…
Jakby tego było mało, dochodzą procesy: sferyfikacja, żelifikacja, emulsyfikacja. Aż język się plącze.
Ale to wszystko właśnie to elementy kuchni zwanej także kuchnią molekularną, eksperymentalną, nowoczesną, modernistyczną, czy po prostu fizyką kulinarną.
Zapraszamy!
Przedstawiciele uczniów naszej szkoły, Weronika Szczygielska i Kamil Paluch, wraz z opiekunem,
p. Anną Cieślik, dnia 9-10 marca pojechali do Nałęczowa na warsztaty: „Jak powinien działać
samorząd szkolny i czym tak naprawdę jest”.
Strona 238 z 297
«startPoprzedni artykułNastępny artykułkoniec»Odwiedza nas 12 gości oraz 0 użytkowników.