Wycieczka do Warszawy

16 marca 2017 r. klasa III bt, w ramach wycieczki do Warszawy, odwiedziła Manufakturę Czekolady, Dom Strachu i Muzeum Pieniądza przy Narodowym Banku Polskim. Podziwialiśmy stolicę z wysokości 30 piętra
Pałacu Kultury i Nauki, a także spacerowaliśmy po Starówce. Podróż pociągiem była również jedną z atrakcji wspólnego wyjazdu.

                

 

Kuchnia molekularna

We wtorek 21 marca o godzinie 10:00, przy sklepiku szkolnym, odbędzie się pokaz kuchni molekularnej.
Lody o smaku jajecznicy, czekolada bekonowa w jadalnej folii, a może kawior z kapusty lub fluorescencyjna
galaretka z parmezanu? Ciekły azot, suchy lód, alginian sodowy, mleczan wapnia, lantana, glukonolactat…
Jakby tego było mało, dochodzą procesy: sferyfikacja, żelifikacja, emulsyfikacja. Aż język się plącze.
Ale to wszystko właśnie to elementy kuchni zwanej także kuchnią molekularną, eksperymentalną, nowoczesną, modernistyczną, czy po prostu fizyką kulinarną.
Zapraszamy!

      

 

Szkolenie samorządów uczniowskich

Przedstawiciele uczniów naszej szkoły, Weronika Szczygielska i Kamil Paluch, wraz z opiekunem,
p. Anną Cieślik, dnia 9-10 marca pojechali do Nałęczowa na warsztaty: „Jak powinien działać
samorząd szkolny i czym tak naprawdę jest”
.