Wycieczka do Sandomierza

4 kwietnia uczniowie klas 1azw i 1ct udali się na wycieczkę do pięknej Ziemi Sandomierskiej.
Pod opieką Marzeny Kitki i Renaty Krupy uczniowie podziwiali architekturę pałacu w Baranowie Sandomierskim
i w Sandomierzu. Uczniowie mieli okazję przespacerować się Wąwozem Królowej Jadwigi, obejrzeć najbardziej znane zabytki Sandomierza, wejść na wieżę widokową i poznać realia życia średniowiecznych rycerzy w Zbrojowni Chorągwi Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej.

                           

 

"Wiosenne gotowanie" - warsztaty kulinarne

3 kwietnia 2017 r. odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarne "Wiosenne gotowanie". Wzięli w nich udział uczniowie klas gastronomicznych. Przyrządzali oni potrawy pod czujnym okiem Radosława Oska, absolwenta
naszej szkoły i jednocześnie menagera w restauracji "Bistro de Paris" w Warszawie.

Młodzież sporządzała dania z wykorzystaniem m.in. małży Św. Jakuba, łososia, pako, sercówek i czekolady. Uczniowie wykazali się pomysłowością, kreatywnością, doborem smaków potraw i aranżacją dań przy ich serwowaniu. Wszyscy uczestnicy warsztatów byli bardzo zadowoleni z osiągniętych efektów i z niecierpliwością oczekują na następne spotkanie.

                       

 

Życzenia dla mieszkańców Puław

Dnia 1 kwietnia 2017 roku uczniowie naszej szkoły przeszli ulicami miasta i złożyli mieszkańcom Puław
życzenia z okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych, a w prezencie podarowali drobny upominek
w postaci kolorowych pisanek.

Opieka: Barbara Legieć,  Magdalena Gładysz

      

 

Kuchnie regionalne - Podhale

Dnia 31.03.2017 komisja przedmiotów gastronomicznych, w ramach projektu "Kuchnie regionalne",
przedstawiła potrawy charakterystyczne dla regionu Podhala. Można było spróbować przepysznej kwaśnicy
po góralsku, moskoli, gruli z gzikiem, pączków z ziemniaków, naleśników po góralsku, placków ziemniaczanych
po góralsku, oscypków grilowanych z żurawiną.

Opiekunowie: Izabela Boguta i Urszula Kociuba