Wielkanoc w Starostwie

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek i wielkanocnego mazurka. Wielkanocne potrawy to również
żurek, sernik czy babka, jajka, pasztet czy biała kiełbasa. W tej dziedzinie wyobraźnia Polaków nie zna granic,
jajka podajemy w każdej postaci: na miękko, w koszulkach lub faszerowane. Warto pamiętać, aby dodać do wielkanocnych jajek majonez lub sos tatarski. Na bazie jajek można przyrządzić pastę jajeczną lub różnorodne sałatki, np. jarzynową. Można też je dodać do tradycyjnych wielkanocnych zup.

Dnia 12.04.2017 roku w Starostwie Powiatowym odbyło się „jajeczko” dla pracowników urzędu.
Uczniowie klas gastronomicznych pod bacznym okiem nauczycieli zawodu przygotowali stół wielkanocny,
na którym znalazły się jajka pod różną postacią, baby wielkanocne, żurek z kiełbasą i wiele innych potraw.

                       

 

Wycieczka do Warszawy klasy 1bt

W dniu 12.04.2017 r. uczniowie z klasy 1bt (technik ekonomista) byli na wycieczce w Warszawie.
Uczestnicy wyjazdu złożyli kwiaty na grobie patronki ZS nr 1 - Stefanii Sempołowskiej (cmentarz Powązki)
oraz zapalili znicz pamięci z dedykacją od społeczności szkolnej. Ponadto uczniowie zwiedzili Sejm RP, gdzie
zostali zapoznani z historią parlamentaryzmu w Polsce.

  

 

Światowy Tydzień Pieniądza

W dniach 27 marca - 2 kwietnia br. nasza szkoła brała udział w obchodach Światowego Tygodnia Pieniądza. Patronem jest Urząd Komisji Nadzoru Finansowego, a hasło tegorocznej edycji brzmiało:
"Ucz się. Oszczędzaj i Zarabiaj".
Uczniowie  brali udział w Konkursie Wiedzy o Pieniądzu.
Dnia 11.04.17 odbyło się podsumowanie konkursu i wręczenie dyplomów i nagród. Zwycięzcami zostali uczniowie
z klasy 1bt, 2bt, 1ct. Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnej edycji
w przyszłym roku.