Spotkanie opłatkowe Klubu Absolwentów

                                                 KLUB ABSOLWENTÓW
                          przy Zespole Szkół nr 1 im. Stefanii Sempołowskiej w Puławach
                                                               Zaprasza
                                               9 stycznia 2017 r., godz. 15-ta

                                             na SPOTKANIE OPŁATKOWE

Czytaj dalej

Wycieczka do Muzeum Powstania Warszawskiego

Dnia 9 grudnia 2016 r. odbyła się wycieczka klas IIat, IIct i IVat do Muzeum Powstania Warszawskiego.
Młodzież mogła przybliżyć sobie obraz jednego z najtragiczniejszych wydarzeń naszej historii, bez wątpienia stanowiącego do dziś przykład męstwa, heroizmu i walki o wolność. Ekspozycje Muzeum ukazywały życie
codzienne powstańców, grozę walk, umundurowanie, broń, wygląd kanałów, fotografie autentycznych scen powstańczych i bohaterów zrywu. Uczestnicy wycieczki obejrzeli przejmujący film pokazujący miasto zaraz
po wyzwoleniu jako istne "morze ruin". Wizyta w muzeum pozostawiła niezatarte wrażenie.

Opiekunowie: Dominika Widz-Wiejak, Urszula Kociuba, Barbara Legieć.

    

 

Spektakl profilaktyczny "Przyszłość"

8 grudnia uczniowie klas drugich uczestniczyli w spektaklu o charakterze profilaktycznym „Przyszłość?”.
Spektakl miał na celu ukazanie siły pasji i marzeń oraz zachęcał do samorealizacji. Bohater własnym
przykładem pokazywał, że mamy wpływ na swoją przyszłość i możemy ją kreować. Warunkiem takiej siły
jest życie bez uzależnień. Spektakl miał charakter profilaktyki pozytywnej, pokazywał alternatywy - jak czerpać radość z życia na trzeźwo.

                     

 

Kuchnie regionalne - dania Lubelszczyzny

W dniu 8 grudnia 2016 r. na dużej przerwie Komisja Przedmiotów Gastronomicznych, w ramach realizacji
projektu "Kuchnie regionalne", zaprezentowała w holu głównym szkoły charakterystyczne dania regionu Lubelszczyzny. Młodzież z klasy IVat, IVct oraz IIIat  wykonała następujące potrawy: piróg biłgorajski,
cebularze, bociany oraz piernik z marchwi pod kierunkiem Iwony Grzesiak, Haliny Kopińskiej i Urszuli Myśliwiec. Poczęstunek cieszył się powodzeniem wśród  nauczycieli i uczniów. Została również wyświetlona prezentacja multimedialna dotycząca w/w kuchni oraz rozdane ulotki dotyczące tradycji kulinarnych Lubelszczyzny i receptury wykonanych potraw.