Przedsiębiorczość - jak to działa?

Pod takim tytułem przewodnim uczniowie z klasy ekonomicznej (1bt Technikum nr 1) uczestniczyli,
w dniu 22.03.2017 r., w ciekawym wykładzie prowadzonym przez pracowników Puławskiego Centrum Przedsiębiorczości w Puławach. W quizie odpowiadali na pytania związane z zakładaniem i prowadzeniem działalności gospodarczej, wyborem formy organizacyjno–prawnej dla biznesu, zaletami współpracy
z instytucjami wspierającymi inicjatywy przedsiębiorcze. Za wiedzę zostali obdarowani licznymi nagrodami.

L. Nogowska

                    

 

XIII Targi Pracy i Edukacji

21 marca promowaliśmy naszą szkołę podczas XIII Targów Pracy i Edukacji. Stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród odwiedzających, w szczególności gimnazjalistów. Uczniowie przekazywali informacje dotyczące kierunków kształcenia w ZS nr 1, rozdawali ulotki. Można było też skorzystać z usług fryzjerskich
i podziwiać wyroby uczniów klas gastronomicznych.

                         

      

 

Wycieczka do Warszawy

16 marca 2017 r. klasa III bt, w ramach wycieczki do Warszawy, odwiedziła Manufakturę Czekolady, Dom Strachu i Muzeum Pieniądza przy Narodowym Banku Polskim. Podziwialiśmy stolicę z wysokości 30 piętra
Pałacu Kultury i Nauki, a także spacerowaliśmy po Starówce. Podróż pociągiem była również jedną z atrakcji wspólnego wyjazdu.

                

 

Kuchnia molekularna

We wtorek 21 marca o godzinie 10:00, przy sklepiku szkolnym, odbędzie się pokaz kuchni molekularnej.
Lody o smaku jajecznicy, czekolada bekonowa w jadalnej folii, a może kawior z kapusty lub fluorescencyjna
galaretka z parmezanu? Ciekły azot, suchy lód, alginian sodowy, mleczan wapnia, lantana, glukonolactat…
Jakby tego było mało, dochodzą procesy: sferyfikacja, żelifikacja, emulsyfikacja. Aż język się plącze.
Ale to wszystko właśnie to elementy kuchni zwanej także kuchnią molekularną, eksperymentalną, nowoczesną, modernistyczną, czy po prostu fizyką kulinarną.
Zapraszamy!