OFERTA EDUKACYJNA NA ROK SZKOLNY 2025/2026
W roku szkolnym 2025/2026 oferujemy
absolwentom szkoły podstawowej następujące zawody:
To trzeba koniecznie zobaczyć!
Film o szkole: https://youtu.be/x30On-EYNck
Terminy postępowania rekrutacyjnego: https://kuratorium.lublin.pl/?akc=akt&op=szcz&id=13156
Link do rekrutacji elektronicznej: lubelszczyzna.edu.com.pl/Kandydat
ZAPRASZAMY DO ZS NR 1 W PUŁAWACH
TECHNIK EKONOMISTA
TECHNIK SPEDYTOR
TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH
Ogólna charakterystyka zawodu:Technik usług fryzjerskich zarządza zakładem fryzjerskim, świadczy usługi fryzjerskie w pełnym zakresie, w tym usługi wykraczające poza standard. Projektuje i urządza zakład fryzjerski zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, przeciwpożarowymi oraz sanitarnymi. Prowadzi promocję i marketing w zakresie usług fryzjerskich. Kieruje zespołem pracowniczym oraz kontroluje przebieg świadczonych usług. Prowadzi zaopatrzenie, gospodarkę materiałową i finansową. Prowadzi działalność szkoleniową i wychowawczą. Świadczy usługi fryzjerskie przy wykorzystaniu najnowszych osiągnięć fryzjerstwa oraz tendencji światowych z zakresu stylistyki. Doradza w zakresie doboru modelu i kolorystyki fryzury. Korzysta z technik komputerowych w pracy zawodowej. Może również wykonywać usługi fryzjerskie dla celów reklamowych, prasy czy fotografii artystycznej.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Ogólna charakterystyka zawodu:Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.
Kwalifikacje dla Technikum 5-letniego:
Perspektywy zatrudnienia:
- restauracje, kawiarnie
- puby, hotele, stołówki
- firmy cateringowe
- zdobędziesz także odpowiednie kwalifikacje, by otworzyć własną działalność
KUCHARZ - zawód odporny na kryzys!
Ogólna charakterystyka zawodu:Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wszelkiego rodzaju potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych; ponadto czynności związane z przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców.
Perspektywy zawodowe: Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach. Kucharz jest zatrudniany również w szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Kwalifikacja: