Oferta edukacyjna na rok szkolny 2017/2018
Szkoły dzienne
● Technikum nr 1
» zawód: technik ekonomista
» zawód: technik spedytor
» zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
» zawód: technik usług fryzjerskich
● Branżowa Szkoła Zawodowa 1 stopnia
» zawód: fryzjer, magazynier, piekarz, cukiernik, sprzedawca (klasa wielozawodowa)
» zawód: kucharz
![]() |
- Wniosek o przyjęcie kandydata do szkoły ponadgimnazjalnej |
![]() |
- Regulamin przyjmowania kandydatów do klas pierwszych |
Szkoły dla dorosłych (w systemie zaocznym)
● Szkoła Policealna dla Dorosłych
» zawód: technik bhp
» zawód: technik rachunkowości
» zawód: technik usług pocztowych i finansowych
● Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych
»po ZSZ nabór do klasy drugiej (2 lata nauki)
» po gimnazjum nabór do klasy pierwszej (3 lata nauki)
Podania o przyjęcie do szkół dla dorosłych
![]() |
- Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (klasa I) |
![]() |
- Liceum Ogólnokształcące dla Dorosłych (klasa II) |
![]() |
- Szkoła Policealna |
![]() |
- Kursy kwalifikacyjne |
TECHNIK EKONOMISTA
TECHNIK SPEDYTOR
Perspektywy zatrudnienia:
- w centrach logistycznych
- w firmach transportowych
- w firmach spedycyjnych
- w administracji państwowej
- w firmach telekomunikacyjnych i informatycznych
TECHNIK USŁUG FRYZJERSKICH
Ogólna charakterystyka zawodu:Technik usług fryzjerskich zarządza zakładem fryzjerskim, świadczy usługi fryzjerskie w pełnym zakresie, w tym usługi wykraczające poza standard. Projektuje i urządza zakład fryzjerski zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny pracy, przeciwpożarowymi oraz sanitarnymi. Prowadzi promocję i marketing w zakresie usług fryzjerskich. Kieruje zespołem pracowniczym oraz kontroluje przebieg świadczonych usług. Prowadzi zaopatrzenie, gospodarkę materiałową i finansową. Prowadzi działalność szkoleniową i wychowawczą. Świadczy usługi fryzjerskie przy wykorzystaniu najnowszych osiągnięć fryzjerstwa oraz tendencji światowych z zakresu stylistyki. Doradza w zakresie doboru modelu i kolorystyki fryzury. Korzysta z technik komputerowych w pracy zawodowej. Może również wykonywać usługi fryzjerskie dla celów reklamowych, prasy czy fotografii artystycznej.
Kwalifikacje:
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Ogólna charakterystyka zawodu:Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.
Kwalifikacje:
KUCHARZ - zawód odporny na kryzys!
Ogólna charakterystyka zawodu:Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez kucharza należą wszystkie czynności związane z przygotowywaniem wszelkiego rodzaju potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych; ponadto czynności związane z przechowywaniem i magazynowaniem artykułów spożywczych, surowców.
Perspektywy zawodowe:Typowymi miejscami pracy kucharza są wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się prowadzeniem działalności gastronomicznej, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, pensjonaty, domy wczasowe, restauracje na statkach i promach. Kucharz jest zatrudniany również w szpitalach, sanatoriach, szkołach, internatach, stołówkach prowadzonych przez zakłady pracy, czy w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją produktów i półproduktów spożywczych. Ponadto może również prowadzić własną działalność gospodarczą.